Bize doğanın bereketini ve mucizelerini her sabah tekrar hatırlatan balın tarihine ve hiç bilmediğiniz özelliklerine gelin yakından bakalım:
1) Balın geçmişi 150 milyon yıl önceye dayanıyor. Mısır’daki hiyerogliflerde bal hakkında yazılar bulunuyor. Aztekler’in kakao çekirdeklerini ödeme şekli olarak kullanmaları gibi Mısırlılar da balı günlük takaslarında para niyetine kullanıyordu.
2) Birçok tarihçinin tespitine göre çoğu Mısır ilacında bal bulunuyordu.
3) Yunanlılar ve Romalılar balı tanrılara layık bir yiyecek olarak görürlerdi. Ölü ruhlara ve tanrılara iyi niyetlerini göstermek ve gazaplarından korunmak için bal sunarlardı.
4) Bal, 11. yüzyılda çok rağbet gören bir yiyecekti ve Alman köylüleri derebeylerine ödemelerini bal karşılığında yapmayı önerebiliyordu.
5) Balın açık yaralara, yanıklara, su toplamış deriye, ağrılı ve tahriş olmuş bölgelere direk olarak uygulandığında iyileştirici etkisi vardır.
6) Böcek ısırıklarında ve zehirli bitkilerle temastan oluşan kaşınmalarda bal direkt olarak bölgeye uygulandığında kaşınmayı durdurur.
7) Günde 3 kez birer kaşık tüketildiğinde balın gıdasızlık, yaşlanma, akıl hastalıkları ve mide rahatsızlıklarında tedavi edici olduğu kanıtlanmıştır.
8) Bal, boğaz ağrılarına iyi gelir. Az bir miktar bal peteği iyice çiğnenip yutulursa boğazda rahatlama sağlar.
9) Günde 3 kez birer kaşık bal tüketirseniz, soğuk algınlığı ve nezleye yakalanma ihtimaliniz büyük oranda düşer.
10) Bal, tüketildiğinde içindeki basit şeker direkt olarak kan dolaşımına karışır ve hemen enerji verir.
11) Bal, vücudu dinç ve zinde tutar.
12) Balda yağ ve kolesterol bulunmaz.
13) Bal, hayatımızı devam ettirebilmemiz için gereken tüm besin değerlerine sahiptir. İçinde enzimler, vitaminler, mineraller ve su bulunur
14) Bal idrar söktürür ve mesane yollarını temizler. Yoğurdun sindirim yolunu temizleme ve rahatlatma özelliği sebebiyle, balın yoğurtla beraber yenmesi bağırsaklarınızı çalıştıracaktır ve kabızlığı giderecektir.
15) Balla yapılan vücut masajı cildi yumuşatır ve canlılık verir.
16) Bal, her gün tüketildiğinde vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır ve olan enfeksiyonu iyileştirir.
17) Türkiye’de meşhur olan bal çeşitleri; anzer balı, çiçek balı ve karakovan balıdır. En çok Karadeniz ve Marmara’da görülen bazı bal çeşitleri zehirlidir.
18) Kurumuş ve çatlamış dudaklarınıza akşam yatmadan önce bal sürüp yatarsanız, sabah kalktığınızda dudaklarınız pürüzsüz ve dolgun olacaktır.
19) Bal arıları saniyede 200 defa kanat çırptıkları için vızıltı sesi çıkartırlar. Bir bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometreye yol gidebilir.